Zon op je Bedrijfsdak: bespaar energie én geld
In 2050 moet Nederland energieneutraal zijn. Dit betekent dat we net zoveel energie duurzaam moeten opwekken als we verbruiken. Denk hierbij aan zonne- en windenergie. Maar energie besparen is ook belangrijk. Want wat we nu besparen, hoeven we later niet op te wekken. Daarom bieden de gemeente Oss en ESCOSS ondernemers een kans die ze niet mogen missen.
Voor Oss is het doel dat in 2030 alle inwoners en ondernemers 11% energie besparen ten opzichte van 2017. Omdat de teller nu pas op 1,5% staat, is de gemeente verschillende projecten gestart.
Eén van die projecten is Zon op je Bedrijfsdak. Hiermee stimuleert de gemeente inwoners om zonnepanelen op de daken van hun huizen te installeren. Daarnaast richt de gemeente zich sinds dit jaar op bedrijfsdaken, samen de met energieadviseur van stichting ESCOSS. “We hebben 310 bedrijven met een dak van 500 vierkante meter of meer een brief gestuurd”, legt projectleider Laura Lambertus van de gemeente uit.
Bedrijven samen
“Voor bedrijven met daken van deze grootte zijn zonnepanelen altijd interessant”, vertelt Michiel Moret van ESCOSS. “Sterker nog: ondernemers zijn een dief van hun eigen portemonnee als ze niet meedoen. En omdat we nu samen zonnepanelen inkopen, wordt het extra aantrekkelijk.”
Er zijn al vijftien bedrijven die zich hebben aangemeld. Dat is een mooie start, maar daar zijn Laura en Michiel nog niet tevreden mee. “Ik vind het mooi als zo veel mogelijk bedrijven meedoen”, aldus Laura. “Bovendien is het belangrijk om veel bedrijven mee te krijgen om het doel van 11% energiebesparing te kunnen behalen.”
“Ondernemers zijn een dief van hun eigen portemonnee als ze niet meedoen”
“Een ander voordeel voor ondernemers is dat de gemeente het eerste deel van de rekeningen betaalt: tot en met het onderzoek of het dak sterk genoeg is”, vult Michiel aan. “Dat doet de gemeente voor de eerste twintig deelnemers.”
Dalende subsidies
Michiel deelt bedrijven in drie categorieën in: kleinverbruikers, grootverbruikers en bedrijven die al bezig zijn met het aanschaffen van zonnepanelen. Zijn boodschap is voor elke ondernemer hetzelfde. “Dit is het moment!”, aldus Michiel. “Subsidies dalen namelijk flink, omdat zonnepanelen in de markt goedkoper zouden moeten worden. Maar dat laatste gebeurt niet.”
Een van de subsidies is de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++). Hiervoor stelt de overheid 5 miljard euro beschikbaar. Michiel: “Grootverbruikers kunnen hier aanspraak op maken, maar dan moeten ze ons wel in oktober laten weten dat ze willen deelnemen. Inschrijven kan namelijk van 24 november tot en met 17 december.”
“Zonnepanelen installeren is veel ingewikkelder dan iemand het dak opsturen”
Werk uit handen
Natuurlijk hoef je als bedrijf de subsidieaanvraag niet zelf te doen. Dit wordt meegenomen in dit project. En dat scheelt ondernemers veel werk. “Dat kun je gerust aan Michiel overlaten, want hij is een expert”, laat Laura weten. “Hij heeft veel specialistische kennis in huis en weet precies wat er allemaal bij komt kijken. Zonnepanelen installeren is namelijk veel ingewikkelder dan iemand het dak opsturen.”
“We helpen tijdens het hele traject”, maakt Michiel duidelijk. “Denk aan de aanbesteding, het contact met de netwerkbeheerder, de begeleiding tijdens de uitvoering én de keuringen. Het is bijna onmogelijk om dat zelf te doen. En installateurs weten ook niet alles.”
Berekening
Als je als ondernemer ‘ja’ zegt tegen dit project, komt Michiel op bezoek. Hij werkt dan een berekening uit, zodat duidelijk wordt of de investering zin heeft. Michiel: “Daarbij kijken we naar het huidige verbruik en de aansluitwaarde. En ook naar de aanpassingen die misschien nodig zijn, zoals in de meterkast of aan de dakconstructie. Want de kosten moeten natuurlijk wel opwegen tegen de baten.”
En als een bedrijf meer energie kan opwekken dan het zelf nodig heeft? Dan hoeft er geen energie verloren te gaan. Deze energie kan dan bijvoorbeeld in de wijk gebruikt worden. “Ook dat kan behoorlijk wat geld opleveren”, aldus Michiel.
Duurzame toekomst
Al met al zijn er dus genoeg redenen om ESCOSS te laten onderzoeken of deelname aan de gezamenlijke inkoop interessant is. De gemeente betaalt nu mee, subsidies zijn aan het dalen én je wordt als ondernemer van begin tot eind deskundig geholpen.
Tot slot benadrukt Laura het belang voor het klimaat nog eens. “Ik zie dit als een mooie stap richting het klimaatdoel van 2050. Een duurzame toekomst is belangrijk voor alle generaties die volgen. Ik hoop dat bedrijven het goede voorbeeld willen geven. En dat ze daarmee weer andere collega’s overtuigen.”
Interesse?
Ben je benieuwd of het project Zon op je Bedrijfsdak ook voor jou interessant is? Mail dan naar info@escoss.nl.