Waar draag ik aan bij met zonnepanelen?
Stroom wordt, in Nederland, voor het grootste deel opgewekt via elektriciteitscentrales waarin kolen en gas worden gestookt. Dit zorgt voor een flinke CO2-uitstoot. Je zorgt voor minder CO2-uitstoot, door zonnepanelen aan te schaffen.
Zon op je Dak
De gemeente heeft, met Zon op je Dak, als doel om 2.500.000 kWh op te wekken. Dat staat gelijk aan een heel jaar stroom voor ongeveer 750 huizen! Met deze besparing neemt gemeente Oss met haar bewoners een flinke stap om de klimaatdoelstellingen te kunnen halen. Daarom kun je nu, als inwoner van gemeente Oss, meedoen met het project ‘Zon op je Dak’
Zonnepanelen gebruiken zonne-energie om stroom op te wekken. Het paneel zet de zonne-energie om naar stroom. De omvormer zorgt ervoor dat je in je woning de elektriciteit kunt gebruiken.
Omdat er dus geen gas en kolen bij komt kijken, bespaar je met het opwekken van zonne-energie flink aan CO2-uitstoot. En de CO2-uitstoot moet flink omlaag. Dat is afgesproken in de klimaatdoelstellingen door de Nederlandse regering.
Productie zonnepanelen
Ook de productie van zonnepanelen kost CO2. Dit klopt, maar de meeste zonnepanelen zijn binnen 2 jaar weer CO2-neutraal. Dit betekent dat de hoeveelheid CO2 het heeft gekost een zonnepaneel te maken binnen 2 jaar is bespaard door het zonnepaneel. Vanaf dat moment bespaar je met het zonnepaneel alleen maar méér CO2.
Wat betekent dit voor je kWh?
Als zonnepanelen energie opwekken wordt de energie geleverd aan je woning èn terug aan het net. Dat reken je af met de energieleverancier, in kWh. De stroommeter in je huis meet de hoeveelheid stroom in kWh. Gebruik je meer dan jouw zonnepanelen opwekken, dan betaal je de energieleverancier. Wat je niet gebruikt krijg je terugbetaald. Een kWh kost nu gemiddeld €0,22.
Zonnepanelen van Zon op je Dak
Wanneer je meedoet met ‘Zon op je Dak’ koop je zonnepanelen die gemiddeld 280 kWh per jaar opwekken. Een normaal huishouden gebruikt ongeveer 3300 kWh per jaar. Dat betekent dat je ongeveer 11 panelen nodig hebt om dit stroomverbruik te dekken. Met de opwek van 11 zonnepanelen kun je 2.200 keer de was draaien per jaar. Zonnepanelen op je dak zorgen dus voor een flinke besparing in energie!
Ben jij een deel van de 2.500.000 kWh in Oss
Doe je mee met de duurzame beweging om zonnepanelen aan te schaffen via Zon op je Dak? Zo draag jij, met de rest van gemeente Oss, bij aan de klimaatdoelstellingen. Daarnaast houd je een aardige zakcent er aan over. Alle zaken worden tot in de puntjes geregeld voor je. Jij bent in controle over je zonnepaneleninstallatie èn je hebt 15 jaar lang nergens omkijken naar!