Janneke koopt haar duurzame woning in de Potgieterstraat

Janneke Verbruggen woonde een jaar lang gratis in een duurzaam huis in de Potgieterstraat in Oss. Ze moest af en toe wel kijkdagen organiseren en over haar ervaringen vertellen via social media.  Het jaar is nu voorbij. En het huis bevalt haar zo goed, dat ze het gaat kopen. Wethouder Gé Wagemakers feliciteerde haar maandagmiddag met haar eigen duurzame huis.

Huis uit de jaren ‘70 omgebouwd tot duurzaam huis

Het projectteam Wonen in Oss wilde laten zien hoe je van een woning uit de jaren ’70 – zoals er in Oss heel veel zijn – een duurzame (energieneutrale) woning kunt maken. Als goed voorbeeld liet ze een huis in de Potgieterstraat ombouwen. Vervolgens werd via een prijsvraag een bewoner gezocht die hier een jaar lang zonder huurkosten mocht wonen. Janneke Verbruggen won die wedstrijd. Sinds december 2016 woont ze in haar duurzame huis. En nu het project is afgelopen, krijgt het een bijzonder mooi einde: Janneke gaat de woning samen met haar partner kopen. En, er is een kleine op komst! Reden voor wethouder Gé Wagemakers om haar te verrassen met een mooie bos bloemen.

Goed voorbeeld
Wethouder Wagemakers vindt het project erg geslaagd. “We hebben bewezen dat het wel degelijk mogelijk is een oude woning te verduurzamen. En dan aan veel mensen kunnen laten zien. Janneke heeft veel over geschreven op social media onder ‘Duurzaam Oss met Janneke’ en er waren verschillende kijkdagen bij haar thuis”, vertelt Wagemakers.

De verbouwing tot duurzaam huis  is gedaan door Hendriks Bouw en Ontwikkeling. De woning kreeg onder andere nieuwe isolerende gevels, zonnepanelen, een bodemwisselaar en warmtepomp.

Tips van Janneke om zelf duurzamer te wonen
Voor wie zelf duurzamer wil wonen, heeft Janneke een paar goede tips: “Het begint allemaal bij een goed geïsoleerd huis. Maar met de zonnepanelen op het dak ben ik vooral erg blij. Het opwekken van energie gaat als een speer!” Het afgelopen jaar is ze bewuster geworden van wat duurzaam leven inhoudt. “Het betekent niet dat je niets meer mag. Eerst was ik heel streng voor mezelf. Ramen en deuren altijd dicht bijvoorbeeld, want dat gaat ten kostte van de energie. Nu heb ik hier een betere balans in gevonden. Duurzaamheid is zo’n containerbegrip. Voor mij betekent het vooral: niet onnodig verspillen en bewust met de aarde omgaan. Dat is nog goed voor je portemonnee ook. We zijn benieuwd hoe dat straks zal gaan met een baby erbij. Maar als het ergens lukt, is dat wel in dit huis”, besluit een opgewekte Janneke.

Meer tips om zelf duurzaam te wonen? Kijk op
https://www.woneninoss.nl/duurzaamwonen