Jouw zonnepanelen op andermans dak: positieve energie!

Verduurzamen kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door zonnepanelen te nemen. Maar wat nu als je daar geen geschikt dak voor hebt? Willem-Jan de Wijs wist het antwoord: door samen te werken met vertrouwen op een goede uitkomst. En dus zette hij coöperatie Zon op Macharen op: een coöperatie om gezamenlijk zonnepanelen te leggen op een groot en geschikt dak.

Drie jaar geleden promoveerde Willem Jan binnen de chemie. Tijd voor een nieuwe uitdaging, vertelt hij. “Ik ben toen gaan roeien bij de kano- en roeivereniging in Macharen. Ik zag dat grote pand aan het water en dacht: daar wil ik iets mee doen. Veel mensen willen best investeren in zonne-energie, maar hebben geen geschikt dak. Waarom zouden we dan geen dak huren van iemand die dat wel heeft?”

Dat was het begin van coöperatie Zon op Macharen, een collectief om met meerdere huishoudens zonnepanelen op één groot dak te leggen. “We zijn in september begonnen, in maart was de algemene ledenvergadering, en inmiddels liggen de panelen op het dak. De aansluiting van Enexis was het laatste stukje, en op 2 juli is dat ook gelukt. De eindstreep valt helaas wat later dan gepland. Maar dat maakt niet uit. Het gaat erom dát we hem halen.”

“Ik zag dat grote pand aan het water en dacht: daar wil ik iets mee doen”

Planning en realiteit
De planning met Enexis was niet het enige hobbeltje in het proces, vertelt Willem Jan. “Je sluit natuurlijk een contract af voor vijftien jaar. Daarbij spelen ontzettend veel facetten een rol. Alleen al het vastleggen van de afspraken in notariële aktes is best lastig, omdat de juridische taal voor iedereen toch nieuw en onbekend is. Dan is het voor iedereen lastig om iets goed af te stemmen”, verzucht hij lachend. Uiteindelijk draait het om vertrouwen, verzekert Willem-Jan. “Je moet erop vertrouwen dat je elkaar de goede opbrengst gunt. Als je die basis hebt, dan kun je samen alles aan.”

“Je moet vertrouwen dat je elkaar de goede opbrengst gunt”

Positieve energie
Waarom eigenlijk zonne-energie en geen windmolens? “Zonnepanelen zijn niet controversieel”, legt Willem-Jan uit. “Als je ergens een windmolen zet, krijg je gegarandeerd kritiek. Daar had ik geen zin in. Ik wil alleen positieve energie. Dan is de keuze voor zonne-energie vrij eenvoudig.”

Waarom een collectief?
Waarom een coöperatie starten, als je ook gewoon voor jezelf zonnepanelen op je eigen dak kunt laten leggen? Samenwerken levert nu eenmaal betere resultaten op, antwoordt Willem-Jan. “Ik kan natuurlijk alleen naar mezelf kijken, maar meer dan de helft van de huishoudens in Oss heeft geen geschikt dak voor zonnepanelen. En veel mensen willen toch een steentje bijdragen. Wat doe je dan? Voor al die mensen is zo’n collectief nuttig.”

Het vliegwiel aandraaien
Met Zon op Macharen heeft Willem-Jan nu gezorgd voor zonnepanelen op één dak. Maar dat is volgens hem nog slechts een druppel op een gloeiende plaat. “Er zijn zoveel mensen die op deze manier zonne-energie kunnen krijgen. Het groeipotentieel is enorm. Ik wil daarom nog veel meer projecten opzetten: nieuwe dakeigenaren vinden, mensen aanspreken die erin willen investeren, nieuwe leden voor het collectief. We hebben het hele proces doorlopen, dus waarom zouden we niet doorpakken? De coöperatie vormt voor mij dé manier om mijn steentje bij te dragen aan een budgetneutrale duurzaamheid.”
En Willem-Jan zelf? Die hoopt zichzelf onnodig te kunnen maken. “Ik wil dat vliegwiel aan de gang houden, zodat straks nog maar een heel klein zetje nodig is om het draaiende te krijgen. Dan kan ik me weer gaan richten op een nieuw project. Bijvoorbeeld op het gebied van energieopslag. Daar gebeurt zoveel in tegenwoordig! Lijkt me een toffe uitdaging om ook eens uit te pluizen.”

Wil je meer weten over de coöperatie, je aansluiten of je dak beschikbaar stellen? Neem dan even contact op met Willem-Jan via zonopmacharen@econobis.nl.

 

Paspoort

Wie
Willem-Jan de Wijs
Categorie
Planet
Global Goal
Betaalbare en duurzame energie
Duurzame steden en gemeenschappen
Klimaatactie
Partnerschap om doelstellingen te bereiken
Doel
Coöperatie Zon op Macharen wil gezamenlijk zonnepanelen leggen op een grote en geschikte daken. Handig voor mensen die op hun dak geen zonnepanelen kunnen leggen.
Resultaten
Bij de roeivereniging en kanovereniging in Macharen liggen 184 zonnepanelen. Die leveren voldoende stroom voor het verbruik van 18 gezinnen en de twee verenigingen. Dit bespaart tussen 20 en 25 ton CO2 uitstoot per jaar.
Toelichting
Voor dit project werken de volgende verenigingen samen: de Maaslandse Kanovereniging, Roeivereniging AROSS, Stichting ter bevordering van Roei- en Kanosport en de nieuwe Coöperatie Zon op Macharen.