Samenwerken en ontmoeten in de tuinen van Het Patroon
Aan de rand van het Osse stadshart ligt sinds kort Het Patroon: zes duurzame woningen met binnen- en buitentuin. Alles ademt de sfeer van de oude Bergoss-fabriek die hier ooit stond. De semi-openbare buurttuin moet een oase van rust gaan worden: een plek van samenwerken en ontmoeten.
De woningen van Het Patroon zijn inmiddels allemaal bewoond. Het zijn zes verschillende woningen met veel lichtinval en allemaal een andere sfeer. Achter de woningen liggen de tuinen van de bewoners en een semi-openbare binnentuin. Deze binnentuin is overdag voor iedereen toegankelijk. Naast Het Patroon legde de gemeente een buurtuin aan, samen met de buurtbewoners en de Stadse Boeren Oss.
Wethouder Joop van Orsouw: “De buurtbewoners wonen op een unieke Osse locatie. Een plek vol historie, dichtbij de stad met allerlei faciliteiten. En de Sheddaken met de tuinen zorgen voor een mooie aanloop vanaf het station naar het centrum. Een aanwinst waar iedereen in Oss van kan genieten!”
De meeste bewoners zijn inmiddels al verhuisd naar het Patroon. Sommigen van hen hebben hun woning al aangepast aan hun wensen en eisen. Maar anderen wachten nog even. Rob Ulehake, bouwkundige en bewoner, wacht nog met aanpassen: ”Ik leef én beleef het huis graag een jaar tot anderhalf jaar. Pas daarna neem ik echte beslissingen over de inrichting.”
Industriële muur
De bewoners zijn erg blij met hoe de gemeente de binnentuin heeft ontworpen. Rob vertelt: “Als bewoners hebben we samen een Vereniging van Eigenaren (VvE). Vanuit deze VvE waren we het grotendeels eens met de manier waarop de gemeente het had voorgesteld: met slingerpad, gravel en bankjes.”
Wel hebben de bewoners nog goed nagedacht over de oude Bergoss-muur die tegen een van de woningen staat. “Sommige bewoners vonden die muur mooi, anderen wat minder. Samen hebben we een oplossing gezocht door de muur met industriële lampen te belichten als het donker is. Die lampen passen prachtig bij de historische omgeving. Bovendien zijn ze in de avond erg sfeervol.”
“De tuin krijgt een industriële, maar vriendelijke sfeer”
Samenwerken met HUB-school
Iedereen kan de binnentuin straks overdag bezoeken. Wie het onderhoud gaat doen, is nog niet bekend. Rob heeft hier wel ideeën over: “We kunnen de tuin laten onderhouden door HUB Noord-Brabant, een school in Oss voor leerlingen met een speciale onderwijsbehoefte. Dat zou ideaal zijn. De school ligt namelijk op loopafstand en de leerlingen hebben ervaring met tuinbouw. Het bestuur van de school is enthousiast, maar het is nog even afwachten hoe we het verder gaan doen. De tuin krijgt in ieder geval een industriële, maar vriendelijke sfeer.”
Buitentuin
Naast de binnentuin komt er ook een buitentuin. Hiervoor gaan de buurtbewoners, de gemeente en de Stadse Boeren Oss samenwerken. De Stadse Boeren zijn, zoals zij zelf zeggen, een groep ‘bewuste en betrokken burgers’ die als stadslandbouwers en groenliefhebbers in Oss werken. Ze beheren de verschillende buurttuinen in de gemeente, zoals de ‘Krinkelhoek’ en ‘Onder de hemelboom’ in de wijk Kortfoort en helpen met het opstarten van nieuwe initiatieven.
Ton Oomen, een van de eerste Stadse Boeren, vertelt: “Het doel van onze buurtuinen is om het samenzijn in de buurt te stimuleren en het met elkaar gezellig te hebben. Maar natuurlijk ook om groenten, fruit of bloemen te oogsten.”
Het enthousiasme voor het aanleggen van de buitentuin van Het Patroon is groot. Ton vervolgt: “Twintig gezinnen hebben aangegeven dat ze interesse hebben om mee te werken. Waarschijnlijk komen er 25 mini-tuintjes van enkele vierkante meters. Hier komen bloemen, fruit en groenten. Je kunt er straks misschien wel genieten van een lekker kopje thee met verse munt. En wie langsloopt, kan bessen en frambozen plukken langs de randen van de tuin.”
“Echt, ik gun iedere wijk een buurttuin!”
Plezier
Samen met andere wijkbewoners heeft Ton erg veel plezier gehad in de oude BergbOss-buitentuin. Dit was de tuin die lag op de plek waar nu 12 nieuwe huurwoningen staan. Ton: “Ik woon sinds 2012 in de wijk en ik ben nog nooit zo snel geïntegreerd als na deze verhuizing. Dat komt voor een groot deel door de buurttuin. Er ontstaan nieuwe vriendschappen en we hebben als tuinliefhebbers veel gemeenschappelijks: we houden allemaal van de natuur, we delen gereedschap met elkaar en we bouwen gezamenlijk iets moois op. Dat schept een band. Echt, ik gun iedere wijk een buurttuin!”
Niet alleen de Osse binnenstad kan profiteren van buurttuinen in de wijken, maar heel Oss. Ton vervolgt: “De tuinen kunnen verschillende functies hebben. Zo levert bijvoorbeeld een buurtuin groente aan de Voedselbank. En een restaurant in de binnenstad maakte eerder salades met groente uit BergbOss-tuin.”
Ook op het gebied van toerisme en ontspanning hebben de tuinen volgens Ton Oss veel te bieden: “We zouden een stadsplukroute kunnen organiseren. Dan kun je bij de verschillende buurttuinen en openbare fruitbomen langs om daar noten en fruit te plukken. Zulke ideeën verrijken de stad en geven een positieve impuls.”
Wethouder Johan van der Schoot: “Een nieuwe toekomst voor een symbool van onze industriële geschiedenis. Wat een mooie combinatie van oud en nieuw is het geworden : modern wonen, middenin de stad, waar je de historie als vanzelf ervaart. Met groen om je heen dat uitnodigt tot ontmoeten en gezelligheid.”
Samenwerken
Samen hebben ze besproken hoe ze de buitentuin gaan inrichten. Het plan met paden en bedden is bekend, nu de aanplant nog. Ze maken een ontwerp dat goed aansluit bij Het Patroon én interessant is voor de buurtbewoners en bezoekers.
Ton en Rob weten zeker dat dit goed gaat komen. Ton: ”Alles valt of staat met de betrokkenheid van een klein groepje mensen. Als zij zich willen inzetten voor deze buurtuin, de binnenstad en Het Patroon, komt het goed. En gelukkig hebben we in Oss veel van zulke mensen!”
Interesse?
Ben je geïnteresseerd om Stadse Boer te worden? Wil je meewerken aan de buurttuin bij Het Patroon? Of aan een andere buurttuin in Oss? Mail dan naar info@stadseboerenoss.nl.
De restauratie en behoud van het Sheddakencomplex is mede mogelijk gemaakt door subsidie van Provincie Noord Brabant.