Een toer door de aardgasloze wijk
Tevreden wandelen ze door het Componistenkwartier. Lambèr en Michael Hendriks van Hendriks Bouw en Ontwikkeling, en Tom Thomassen van Schrijvers Technische Installaties. Namens de gemeente Oss is wethouder Johan van der Schoot erbij, samen met medewerkers Mark van ’t Hof en Peter Mertens. Allemaal zijn ze trots op de wijk midden in Oss: gloednieuw en volledig aardgasloos.
“Eindelijk hè”, zegt Lambèr met een glimlach tegen de anderen. “Eindelijk zijn de plannen uitgevoerd die we eind 2017 al schetsten.” Johan knikt instemmend: “Weet je wat ík zo mooi vind? Dat deze duurzame manier van ontwikkelen in jullie genen zit.” Lambèr knikt op zijn beurt. “Absoluut. Nog voordat aardgasloos bouwen vanaf 1 juli 2018 verplicht werd, stond dit al op de tekening.”
Lambèr Hendriks: “We wilden voor de duurzaamste oplossing gaan”
Niet de makkelijkste weg
De mannen vervolgen hun route door de wijk, waarvan fase drie nog in aanbouw is. Onderweg geeft Johan een tweede compliment aan de mannen van Hendriks en Schrijvers. “Jullie hebben niet voor de makkelijkste weg gekozen. Het is nogal wat: een collectief warmtenet voor 130 woningen. Met warmtepompen en een open bronsysteem (WKO, Warmte Koude Opslag).”
Lambèr reageert: “Dat klopt, maar we wilden voor de duurzaamste oplossing gaan. Aardgas was sowieso geen optie. En 130 individuele warmtepompen ook niet, want dan is de CO2-reductie vele malen lager. Over een afvalverwerkings- of biomassacentrale hoeven we het niet eens te hebben.”
Alle huishoudens in deze wijk krijgen straks warmte en koude geleverd door GasloOss. Dit energiebedrijf is speciaal opgericht door Hendriks en Schrijvers. “Die constructie maakt het nog ingewikkelder”, aldus Lambèr. “Maar ook dít hoort bij onze missie: bouwen aan een duurzame samenleving. En mogelijk komen er nog 74 huizen bij op het aangekochte terrein van De Leijgraaf.”
Zichtbare oplossing
Aangekomen bij de energiecentrale is de tevredenheid extra zichtbaar. Onder meer bij Johan van der Schoot. De wethouder is opgetogen omdat de duurzame oplossing nu voor iedereen zichtbaar is. En dus niet helemaal verstopt zit onder de grond. Volgens hem is het bouwwerk rondom de centrale zelfs hét ‘bewijs’ voor de vele goede ontwikkelingen in Oss die al gaande zijn. Ook hoopt hij dat dit aanzet tot meer positieve bijdragen aan de energietransitie. “Dit is in alles echt een grote stap”, vat hij samen.
Tom Thomassen: “Zowel in huis als in de centrale is de techniek van een hoog niveau”
Tom is ook content over het project, maar dat komt vooral door de techniek. “In elke woning hangt een afleverset, waarmee bewoners iedere ruimte apart kunnen verwarmen”, legt hij uit. “Extra mooi is dat het restproduct koude bewaart. Hierdoor kunnen bewoners hun huis in de zomer koelen. Zo gaat er geen energie verloren en is het binnenklimaat in de woningen ook in de zomer aangenaam. Zowel in huis als in de centrale is de techniek van een hoog niveau.”
Onzichtbare leidingen
Vanuit de energiecentrale loopt een goed geïsoleerd leidingnetwerk naar alle woningen. Deze is door Schrijvers aangelegd. Het Waalwijkse bedrijf Weijers leverde in plaats van traditionele T-stukken, de Flexalink. “Een innovatief en slim systeem; prefab afgeperst en vooraf getest. Per verbinding scheelt dit ongeveer tweederde van de montagetijd”, aldus Tom.
De toekomst
Aan het einde van de toer filosoferen de heren nog even na. Zou er vaker een collectief warmtenet in Oss gelegd worden? In het nog te bouwen Oss-West bijvoorbeeld? “Dat bekijken we per project”, zegt Johan. “Vol ambitie, maar wel realistisch. Dat is ons motto bij elk besluit in de klimaataanpak.” Lambèr glimlacht: “Misschien kunnen we tegen die tijd wel met waterstof aan de slag…”
Schrijvers Technische Installaties