Gemeenteraad ontvangt Stoel van de Toekomst
Leerlingen van het Mondriaan College hebben op 8 juli de ‘Stoel van de Toekomst’ aangeboden aan de gemeenteraad. Vier basisschoolleerlingen uit Oss die een challenge over klimaatverandering hebben gewonnen, namen de stoel meteen in gebruik.
Energy Challenge Mondriaan College
In de week van 23 tot en met 27 november vorig jaar heeft er op het Mondriaan College een Energy Challenge plaatsgevonden. De leerlingen werkten aan opdrachten met verschillende thema’s. Denk bijvoorbeeld aan woningisolatie en warme-truien-dag. Ook onderzochten de leerlingen welke bijdragen ze kunnen leveren aan het duurzamer maken van de school. En wat ze zelf kunnen veranderen.
Meten is weten: leerlingen gebruikten warmtecamera’s om bijvoorbeeld energielekken vast te stellen en energiemeters om het energiegebruik van apparaten te meten. Bewustwording leidt tot verandering. Scholen die deelnemen aan Energy Challenges besparen gemiddeld meer dan 15% op hun energierekening.
Stoel van de Toekomst
Om andere keuzes te maken voor een duurzame wereld van morgen is het belangrijk om de toekomst mee te wegen in de beslissingen van vandaag. Dit gebeurt door letterlijk een lege stoel aan te schuiven als symbool voor de toekomst. De Stoel van de Toekomst is een initiatief van kinderboekenschrijver Jan Terlouw.
Op 27 november 2020 nam wethouder Johan van der Schoot namens het College van B&W de stoel voor Oss al in ontvangst. Vanwege de covid-19 maatregelen is het niet eerder mogelijk geweest om deze Stoel fysiek aan de gemeenteraad aan te bieden. De stoel van de gemeenteraad krijgt een vaste plek in de Raadzaal van het gemeentehuis.
Challenge voor Global goal 13: Klimaat
Niet alleen het Mondriaancollege hield een challenge. Ook voor basisschoolleerlingen was er een uitdaging. Namens samenwerkingsverband Primair Onderwijs 30 06 organiseerde HB Atelier een challenge voor kinderen om na te denken over global goal 13: Klimaat. Wat kun je in je eigen omgeving doen om klimaatverandering te stoppen?
Daar zijn hele mooie ideeën uit voort gekomen. Ruim tweehonderd kinderen hebben meegedaan aan de challenge. Vier kinderen uit Oss hebben de challenge gewonnen. Tom (11) uit Lith, die met een slim idee andere vormen van energie bedenkt, Lisara (10) uit Berghem die bandenspanning centraal stelt en Nine en Jasmijn (10 jaar) uit Oss die hun idee geven over het bouwen van een eco-school. De kinderen presenteren deze ideeën graag in de gemeenteraad.
Zelf ervaren
Voor het duurzamer maken van Oss werkt gemeente Oss graag samen met onder meer ondernemers, onderwijs en de Talentencampus. Zo zijn er afgelopen schooljaar challenges gehouden voor leerlingen van basis- en voortgezet onderwijs. Zo kunnen ze zelf uitzoeken en ervaren wat ze zelf kunnen doen.